21 januari 2015

Armoede in Hilversum, “Veel kleine dingen maken een grote”

Wist u dat er in Hilversum zo’n 1500 mensen in armoede leven? Wist u dat dit voornamelijk AOW’ers zonder pensioen, ZZP’ers en bijstandsmoeders zijn?

De afgelopen jaren heeft de PvdA samen met anderen al veel bereikt in de bestrijding van armoede. Zo is er bijvoorbeeld een voedselbank en wordt er kleding ingezameld en uitgewisseld.

Wie op of onder het sociaal minimum leeft, beschikt over een inkomen dat nauwelijks toereikend is voor de basisbehoeften als eten en onderdak. Het beperkt mensen enorm in hun sociale activiteiten. Wie in armoede leeft, kan niet zomaar naar de kapper of nieuwe kleding aanschaffen, gasten iets voorzetten of ergens een kop koffie drinken. Bus- of treinkaartjes voor familiebezoek zijn meestal te duur. Deelname aan sportclubs of ander verenigingsleven is al helemaal uitgesloten. Armoede leidt tot sociaal isolement van ouderen, volwassenen en indirect óók van kinderen. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Armoede leidt tot isolement en isolement tot verdere armoede.

Extra aandacht voor dit prangende onderwerp is daarom geboden.

Vorig jaar kwam ik in een andere stad in Nederland een mooi initiatief tegen; “uitgestelde koffie”. Het initiatief vind ik wel zo sympathiek dat ik dit graag onder aandacht wil brengen bij ondernemers, de raad en het college van Hilversum.

Het is een systeem, heel eenvoudig, waarbij iemand van tevoren in een café/restaurant een extra kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Deze traditie is begonnen in Napels, en begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook iets anders zijn, misschien een broodje. Waarom alleen in de horeca? Een pak luiers, een geplakte band of anders een knipbeurt of bioscoopkaartje.

Zou het niet mooi zijn als in Hilversum burgers en ondernemers de handen ineenslaan om producten of diensten toegankelijk te maken voor mensen. Misschien zijn er ook wel bedrijven die zich uitgedaagd voelen om het initiatief te pakken. Tien entreekaartjes/paar sokken/verjaardagstaarten, mede mogelijk gemaakt door ..?

Graag zou de PvdA willen dat de wethouder(s) het initiatief willen ondersteunen en faciliteren door onder andere haar netwerk open te stellen, stickers met een logo van dit initiatief die ondernemers op hun raam kunnen plakken, het initiatief te omarmen en ook op de website van de gemeente een lijst te publiceren waarop genoemd wordt welke ondernemers meedoen in Hilversum.

Ik overzie de mogelijkheden van het concept nog niet, er zijn vast nog veel meer mogelijkheden en ik nodig iedereen uit met een suggestie contact met mij op te nemen.