15 december 2013

Stilstaan bij de Clemenskerk

Herkomst foto: http://www.clemenskerkhilversum.nl/ (Website van Stichting Vrienden van de Clemenskerk)

Herkomst foto: http://www.clemenskerkhilversum.nl/
(Website van Stichting Vrienden van de Clemenskerk)

In deze spirituele dagen voor kerst is het geen zonde even stil te staan bij de Clemenskerk. Vanaf het begin dat ik in de raad zit heb ik me ingezet om de Clemenskerk te behouden.  Ik ben dan ook heel blij dat de kerk uiteindelijk gekocht is door Boei  Industrieel erfgoed, en dat de kerk inmiddels is gerenoveerd. Zo behoud de Bloemenbuurt haar markante religieus erfgoed. Dudok kwalificeerde de kerk als een centraal punt waar de gehele wijk  om draait. En zo is het ook. De Clemenskerk is een ijkpunt voor Hilversum Zuid. Een markant gebouw centraal in deze prachtig gerenoveerde Dudokwijk.

Een winkel in de kerk

Met ruim 4 miljoen euro steun van de overheid heeft Boei de kerk inmiddels prachtig gerenoveerd. Zelfs de muurschilderingen zijn in originele staat teruggebracht. En daarmee behoort het tot één van de iconen onder de jonge monumenten in Hilversum.  De gedachte was om de kerk een meer cultureel / maatschappelijke functie in de wijk te geven. Dat is Boei, de eigenaar van de kerk, tot nu toe niet gelukt. Inmiddels heeft Boei wel een kandidaat huurder voor de kerk gevonden. Het gaat hier om een Vintage concept store. Vintage is een chique woord voor tweedehands. Het gaat hier om de vestiging van een winkel met tweedehands producten. Volgens de initiatiefnemers varieert dat van meubels, apparatuur tot kleding en boeken. Wethouder van der Want was meteen enthousiast en zag geen enkel probleem om de bestemming te wijziging naar winkelruimte. Hij besloot zelfs tot een snelle, verkorte procedure en negeerde daarmee de buurt en de raad.

Bezinning en goede afweging

Inmiddels staat de buurt op haar achterste benen en zijn een handtekeningenactie begonnen. En de wethouder heeft op vragen van mij toegezegd de Clemenskerk in de commissie van donderdag 19 december te behandelen. Als PvdA vinden wij dat een besluit om een rijksmonument tot tweedehands winkel te bombarderen weloverwogen genomen moet worden. En eigenlijk kennen we de afwegingen van de wethouder om een winkel in de Clemenskerk te vestigen niet. Een zorgvuldige afweging, voor zo’n markant gebouw , is op z’n plaats. Temeer daar om de hoek op de Gijsbrecht vele winkels leegstaan, die om een huurder smeken. Om dan nu in de Clemens meer dan 1500m2 winkelruimte te creëren tegen een veel lagere huurprijs – mede door overheidssubsidie voor de renovatie-, roep vragen op.

Daarnaast levert een dergelijke winkel overlast op voor de buurt, is er een tekort aan parkeerruimte en lijkt de kerk verloren als maatschappelijke voorziening. In hoeverre schept de wethouder een precedent indien het huidige vintage concept strandt? Welke winkel kan de buurt dan verwachten, want elke keer van bestemming wijzigen is hier geen optie. Natuurlijk, ook wij beseffen dat de Clemenskerk een goede bestemming verdient en niet leeg moet blijven staan.  Maar voor dit plan liggen er wat ons betreft nog veel vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat wij kunnen instemmen met een tweedehands winkel in de Clemenskerk.