Eerste stap naar participatieverordening gezet
De gemeenteraad van 11 december stond in het teken van de fusie met Wijdemeren. En er stond meer op de agenda, waaronder het Circusterrein, woningbouw achter winkelgalerij Riebeeck én de Startnotitie Participatie. Als woordvoerder namens onze PvdA mocht ik mijn licht over dat laatste onderwerp laten schijnen, en trouwens ook over Wijdemeren.
In de Hilversumse politiek komt het woord participatie vaak langs, niet altijd op een positieve manier. De conclusie is vaak dat de participatie – het meenemen van burgers in besluiten – onvoldoende is. Nog steeds speelt dit bij parkeren, maar ook bij Bruisend Hart en eerder dit jaar nog bij de Stam-garage. Er zijn genoeg ontwikkelingen waar Hilversummers zich druk om maken.
Dat bewoners zich onvoldoende gehoord voelen bij zaken die hen aangaan is een vervelende conclusie, die soms pas tevoorschijn komt op het moment dat de gemeenteraad een besluit moet nemen. Wat mij daarbij opvalt, is dat er veel misverstanden zijn rond participatie. Waar staat dat eigenlijk voor? Welke verwachtingen wekken we als gemeente?
Duidelijkheid voorkomt teleurstelling
Inwoners gaan er soms vanuit dat als zij hun mening geven, die mening dan ook wordt overgenomen. Er is echter een groot verschil tussen horen en gehoorzamen. Als volksvertegenwoordiger luister ik vanzelfsprekend naar ieders mening maar als raadslid maak ik een brede afweging, waarbij ik meerdere belangen moet wegen. Dan zijn er ook nog wetten en bepalingen, kijken we wat financieel haalbaar is én laten we ons uiteraard ook leiden door ons PvdA-verkiezingsprogramma, onze waarden als progressieve, sociaaldemocratische partij.
Teleurstelling over het verloop van participatie is vervelend. Daarom is het belangrijk dat de gemeente Hilversum daar heldere afspraken over maakt. Dat heet in ambtelijke taal een participatiebeleid, dat dan weer resulteert in een participatieverordening waarin de spelregels voor participatie zijn vastgelegd. Dan weet iedere burger en ondernemer waar hij of zij aan toe is, waar je op mag rekenen als het over participeren gaat.
Bij de start van elk project wordt afgesproken welke vorm van participeren uit de zogenoemde participatieladder wordt gekozen. De treden van die ladder heten ‘informeren, inspraak, consulteren, co-productie of meebeslissen’. Vervolgens wordt vastgelegd hoe er verslag wordt gedaan van de participatie. Door goede afspraken te maken schep je als overheid geen valse verwachtingen en vermijd je misverstanden.
Ik ben blij dat we duidelijkheid gaan aanbrengen. Participatie draagt bij aan het bevorderen van betrokkenheid van onze inwoners bij het nemen van besluiten. Dat kan gaan om ruimtelijke plannen, zoals bouwprojecten en een project als Bruisend Hart, of om onderwerpen in het sociaal domein. Heel belangrijk: de verordening moet ervoor zorgen dat participatie iets wordt ‘van, voor en door iedereen’, jong en oud. Alleen dan is participatie een succes.
De Startnotitie Participatie beschrijft hoe we tot een verordening komen, onder leiding van onze PvdA-wethouder Jacqueline Kalk. Ik ben er trots op dat deze startnotitie op 11 december door de gemeenteraad met algemene stemmen is aangenomen. We gaan er iets moois van maken.
Wijdemeren
Ook aangenomen, met alleen Hart voor Hilversum tegen, is het herindelingsontwerp Samen Sterker. Daar gingen gesprekken aan vooraf met ondernemers en organisaties. Het herindelingsontwerp mag je zien als de volgende stap richting een uiteindelijk besluit om als één gemeente verder te gaan. Zienswijzen kunnen vanaf nu tot acht weken worden ingediend. Ook Wijdemeren stemde in met Samen Sterker.
Namens de PvdA gaf ik in de raad wel één krachtige waarschuwing af: de fusie mag de Hilversummer geen extra woonlasten opleveren. Het mag niet zo zijn dat de kapitaalkrachtige villabewoner aan de plas straks vele honderden euro’s per jaar cadeau krijgt omdat zijn Onroerende Zaakbelasting wordt verlaagd, terwijl de gewone Hilversummer juist een verhoging van die OZB voor zijn kiezen krijgt. Ook wil de PvdA iets meer duidelijkheid over toekomstige forse investeringen in de buitengebieden.