Brandbrief omroep toch verstuurd
De raad nam op 12 juni dit jaar een motie van de PvdA en andere partijen aan waarin het college werd verzocht om namens de gemeente aan de Kamer onze zorgen over te brengen over de voorgenomen bezuiniging op onze publieke omroep. Het heeft even geduurd, maar de gevraagde brief is verstuurd. Als opsteller, samen met Rob Docter van Democraten Hilversum, werd ik door enkele collega-raadsleden en bevriende mediawerkers gefeliciteerd. Ja mooi, maar is dit echt een felicitatie waard?
Even ter herinnering: Geert Wilders beloofde zijn cultuur en journalistiek hatende achterban 600 miljoen af te snoepen van de 1.000 miljoen (1 miljard) aan subsidie die de publieke omroep jaarlijks ontvangt. De VVD vond 400 miljoen wel een mooi bezuiniging. De commerciëlen kunnen ook degelijke journalistiek, bijzonder documentaires, kunst en cultuur, Nederlandse kwaliteitsseries en andere programma’s van nationaal belang maken… toch? Mwah, wie het aanbod van SBS en RTL ziet moet daar toch op z’n minst bij glimlachen. Commerciële omroepen hebben nu eenmaal andere belangen.
Dat dit kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD het niet zo op cultuur heeft, is geen geheim. Zeker zo ernstig is dat met name Wilders en Van der Plas steevast een misprijzend wantrouwen jegens onze democratie en haar controlerende instituties laten zien. Journalisten zijn tuig van de richel, vindt Geert Wilders. Alleen al in dat licht moet een bezuiniging op de publieke omroep ons ernstige zorgen baren. Dit nog los van de werkgelegenheid die voor onze regio op het spel staat. Ook de uiteindelijke 100 miljoen, die tijdens de kabinetsformatie, is ‘afgetikt’ gaat Hilversum honderden banen kosten, zo is alom de verwachting.
Het ging ons dus om die 100 miljoen, om de uitkomst van de onderhandelingen, waarin Pieter Omtzigt’s NSC een beslissende rol schijnt te hebben gespeeld. Het is ook dat bedrag dat inmiddels in de Rijksbegroting staat, als korting per 2027. En dan te bedenken dat de Nederlandse publieke omroep, die wereldwijd in aanzien staat vanwege de geleverde kwaliteit, nu al een van de goedkoopste van Europa is. Mooi dus dat onze motie, met DH opgesteld, door bijna alle Hilversumse fracties, op twee na, werd ondertekend. Alleen BVNL wilde er niet aan, en ook twee Hart voor Hilversum-raadsleden stemden tegen. Dat mocht de pret niet drukken, de motie werd bijna raadsbreed aangenomen. En dat vond ik best een felicitatie waard.
Toch zou het vier maanden duren voordat de brief de deur mocht. Het college meende er beter aan te doen eerst met de Haagse partijen om tafel te gaan. Hoeveel effect dat heeft gehad, zal altijd wel in duisternis gehuld blijven. Evenzo de suggestie dat de door de raad gevraagde brandbrief averechts had kunnen werken. Aan de goede intenties van het college hoeft niet te worden getwijfeld, misschien wel aan zijn inschattingsvermogen. Bovendien versterkt deze gang van zaken mijn zorgen over de stand van onze democratie. Kun je als gemeente en als omroepbestel worden gestraft voor het openlijk uiten van kritiek op een bezuiniging? Als dat zo is, verkeert Nederland in een nog diepere democratische crisis dan ik al vreesde.
Ten slotte, bij het toetreden tot dit college diende de PvdA een paar wensen in, als voorwaarde. Een daarvan was de afspraak dat door de raad aangenomen moties dienen te worden uitgevoerd. En als het echt niet blijkt te kunnen, dan komt het college daar asap mee terug naar de raad, met tekst en uitleg en liefst een alternatief. Dat gebeurde niet en dus vond ik de mededeling afgelopen raadsvergadering (16 oktober) dat de brief alsnog is verstuurd wel goed nieuws maar behoorlijk vanzelfsprekend en dus zeker geen felicitatie waard. Die had ik al binnen toen de motie in juni werd aangenomen.