Stop straatintimidatie

Iedereen wil zich veilig voelen in de wijk en in de stad. Tijdens het uitgaan, bij het winkelen, of bij het maken van een wandeling. Jij toch ook? Dat lijkt logisch. En toch wordt twee op de drie jonge vrouwen weleens lastig gevallen op straat. Ook jongens en LHBTI+’ers hebben hiermee te maken. Naroepen, achter je aan blijven lopen, aggressief gedrag.. vervelend genoeg weet iedereen wel een voorbeeld te noemen. Daarom nemen wij actie!

Wij vinden dat de gemeente zich in moet zetten om dit probleem aan te pakken. Daarom vragen wij de gemeente om een aantal dingen te doen, zodat jij of je vrienden of vriendinnen zich veilig kunnen voelen op straat.

1. Open een meldpunt voor straatintimidatie

Wij willen meer inzicht in hoe vaak het gebeurt en waar het gebeurt. Ook willen wij dat jongeren een veilige plek hebben om hun ervaringen en klachten kwijt te kunnen. Echt aangifte doen is vaak een hoge drempel en soms helpt het niet omdat je niet weet wie de dader is. Daarom willen wij het makkelijker maken om te laten weten wat er speelt. Zolang de gemeente dit nog niet heeft, starten wij ons eigen meldpunt!

Ga naar het PvdA meldpunt straatintimidatie 👇

2. Start een campagne tegen straatintimidatie

Gemeentes zoals Enschede en Amsterdam gingen ons al voor. Juist door het gesprek aan te gaan maken we mensen meer bewust van de gevolgen van hun acties. We kunnen slachtoffers laten weten hoe zij een melding of zelfs aangifte kunnen doen. En we kunnen ook bijstanders laten weten dat je zelf ook wat kan doen als je het ziet gebeuren, maar niet zelf onderwerp van de intimidatie bent.

3. Stel een gebiedsverbod in voor de echte overtreders

Er zijn al speciale BOA’s en agenten die tijdens uitgaanstijden de veiligheid in de gaten houden. Echte overlastgevers kunnen een verbiedsgebod krijgen: dat betekent dat deze persoon dan een tijdlang niet meer naar bijvoorbeeld het centrum mag komen. Volgens ons mogen handhavers hier nog wel extra scherp op zijn. Houd het goed in de gaten en treed op! Want vaak gebeurt er veel meer dan alleen ‘sissen’ en dat vinden we niet okee.


Enquête – hoe ‘erg’ is het?

De afgelopen maand hebben Frank Samwel en Rox de Beaufort een enquête opgesteld. En de resultaten zijn helaas niet zo geruststellend. Meer dan 60 mensen, grotendeels vrouwen onder de 25 jaar, hebben de vragenlijst ingevuld. Bijna 90% van deze ondervraagden geeft aan zelf ervaring te hebben met straatintimidatie of iemand te kennen die hier ervaring mee heeft. Vooral het centrum, de Groest en het station worden vaak genoemd als locaties waar straatintimidatie plaatsvindt. Maar opvallend genoeg wordt ook de wijk Kerkelanden veel genoemd, en de eigen straat.

Heftige ervaringen

Frank en Rox hebben ook naar de ervaringen zelf gevraagd. Hier komen vrij heftige voorbeelden uit, zoals:

  • seksuele, ‘vieze’ opmerkingen naroepen of uitschelden;
  • achterna lopen of rijden, met scooter of zelfs met de auto, in één voorbeeld tot aan het eigen huis;
  • agressieve en gewelddadige uitingen zoals in het gezicht spugen, bekogelen met voorwerpen;
  • van de fiets af proberen te trekken of het blokkeren van doorgang;
  • ongewenste aanrakingen: vooral in de billen knijpen of een klap op de billen geven wordt meerdere keren genoemd;

Niet alleen vrouwen hebben gereageerd: jonge mannen geven aan voor ‘kankerhomo’ uitgescholden te worden op basis van kledingkeuze. Eén jonge Picnic bezorger geeft aan regelmatig te worden uitgescholden wanneer hij zijn auto tijdelijk moet neerzetten voor een bezorging.

Heb jij ook ervaringen die je met ons wil delen? Vul het hieronder in bij ons eigen meldpunt straatintimidatie!


Meldpunt Straatintimidatie

Wij willen meer inzicht in hoe vaak straatintimidatie gebeurt en waar het gebeurt. Ook willen wij dat jongeren een veilige plek hebben om hun ervaringen en klachten kwijt te kunnen. Echt aangifte doen bij de politie is vaak een hoge drempel en soms helpt het niet omdat je niet weet wie de dader is. Daarom willen wij het makkelijker maken om te laten weten wat er speelt. Laat ons weten wat je meemaakt!

Beschrijf wat je hebt gezien of meegemaakt. Dit formulier is anoniem en alles wat je ons vertelt blijft vertrouwelijk als jij dat wilt.
Ook als je alleen iets gezien hebt, willen we graag ervan horen.
DD slash MM slash JJJJ
Wat heeft deze ervaring met jou gedaan? Doe je dingen anders dan hiervoor?
Vul in of laat het veld leeg als je niks meer kwijt wilt.
Mogen we jouw ervaring delen met de gemeente?
Dit formulier is en blijft anoniem. Het is geen aangifteformulier. De gemeente kan beter beleid maken als zij meer weten over wat er speelt.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.