“De PvdA staat voor een samenleving waarin we het samen doen. In Nederland en in Europa. Dat verhaal zit in ons dna.”
Paul Tang kwam langs in Hilversum. Tang zit in het Europees Parlement en is, na lijsttrekker Frans Timmermans en Agnes Jongerius, de nummer drie op de PvdA-lijst voor de Europese Verkiezingen van 23 mei. Hij voert vooral campagne op het thema belastingen. Samen met de andere sociaaldemocraten in het Europees Parlement poogt hij de macht van grote bedrijven als Facebook, Google en Nike in te perken en om ze meer belasting te laten betalen. Dat doen ze veel te weinig. Vooral in belastingparadijs Nederland.
Een stuk of twaalf partijleden uit het hele Gooi had die middag al bij het station geflyerd met Paul. ’s Avonds waren er ongeveer veertig mensen naar de theaterzaal van de bibliotheek aan de ’s Gravenlandseweg gekomen om niet alleen naar Tang te luisteren, maar ook met hem in debat te gaan.
Oud-PvdA-raadslid en bestuurslid, Theo Huibers, leidde de avond. Eerst nodigde hij Tang uit iets over zichzelf te vertellen.Wat voor PvdA’ er is hij nu eigenlijk? “Ik ben een klassieke sociaaldemocraat”, zei hij. “Ik sta voor de spreiding van kennis, macht en inkomen.”
Doem en droom
Daarna verdeelde Huibers de zaal in twee groepen. De ene groep moest een absoluut doemscenario schetsen van de Europese Unie in 2025 en de andere groep mocht juist een ideaal Europa verzinnen. Beide groepen kregen een kwartier de tijd om buiten de zaal hun scenario’s op papier te zetten.
Eenmaal terug in de zaal was het eerst de beurt aan de vertegenwoordigers van het doemscenario. Ze vertelden een ellendig verhaal over een door en door verrot, kapot en onrechtvaardig Europa: de grote bedrijven hadden vrij spel en hadden hun “werknemers” middels wurgcontracten in armoede gedompeld, Google en Facebook hadden de totale macht over de informatievoorziening, xenofobe populisten hadden de EU vernietigd, met in haar kielzog de natuur, democratische vrijheden werden beknot, rampspoed, ellende, klimaatverandering, de zee klotste tegen het strand van Amersfoort.
Daarna was het de beurt aan de vertegenwoordigers van het “ideale Europa”. Zij waren tot de conclusie gekomen dat ze, zonder het zelf in de gaten te hebben, grotendeels het verkiezingsprogramma van de PvdA hadden geherformuleerd:gelijke kansen voor goed onderwijs voor ieder kind in Europa, een eerlijk en uniform Europees belastingstelsel, bescherming voor Europese werknemers, een Europa dat voor honderd procent draait op groene energie, dat democratische vrijheden beschermt, een vrij internet, zoals het ooit bedoeld was, eerlijke verdeling van oorlogsvluchtelingen, open Europese binnengrenzen, maar laat de lidstaten vooral hun eigen cultuur behouden, met respect voor mens en dier.
Eigen verhaal PvdA
Tang ging vervolgens met de zaal en met een panel in debat over de verschillende scenario’s. Vooral het thema populisme leefde sterk. Tang betoogde dat de PvdA tegenover het verhaal van FVD en PVV een eigen verhaal moet vertellen. “En dat hoeven we niet opnieuw uit te vinden, want dat verhaal is er al. Het zit in ons dna. De PvdA staat voor een samenleving waarin we het samen doen. In Nederland en in Europa. Dat mogen we best wat luider verkondigen.”
Huibers sloot de avond af. Maar nog voordat er in de kantine van de bibliotheek wat gedronken werd, ontving hij uit handen van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes de PvdA-speld wegens jarenlange verdiensten voor de partij.