3 december 2014

Radicalisering in Hilversum: PvdA wil meer begrip en waar nodig harde aanpak

Woensdagavond 26 november was ik bij het maatschappelijk debat over radicalisering in Hilversum in theater Gooiland. Aanwezig waren allerlei vertegenwoordigers bewonersgroepen, maatschappelijke instellingen, kerken, politie, opbouwwerk en politiek. Ik zat zelfs naast twee moslims die door sommigen als radicaal worden gezien.

Een reeks stellingen werd aan de aanwezigen voorgelegd die anoniem met stemkastjes hun meningen konden geven. Ik heb even meegeschreven, en de opmerkelijke punten staan hieronder. Duidelijk werd dat er veel onbekendheid is met jihadisme en radicalisering. En door die onbekendheid groeit de angst. Dat merk ik ook in mijn eigen omgeving. Een vrouw in mijn buurt is een hoogopgeleid met dubbele nationaliteit. Zij stapt na een werkdag in Hilversum uit de trein en loopt met een knoop in haar maag door het centrum naar huis. Een goede vriend van mij moet verantwoorden dat hij moslim is, en krijgt overal de vraag hoe hij denkt over radicalisering. Door een grote groep mensen weg te zetten als potentiële terroristen, krijgen we juist datgene dat we willen voorkomen.

Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Daarom heb ik al medio september contact opgenomen met de burgemeester toen bleek dat er een gezin uit Hilversum was vertrokken richting Syrië. Door dit soort gevallen volop in de schijnwerpers te zetten, wordt de angst aangewakkerd, maar wordt niets opgelost. Het zet enkel de samenleving nog meer op scherp. We hebben in Nederland op een gegeven moment ervoor gekozen om geen meldingen meer te maken als er iemand voor de trein springt. Daar zit een gedachte achter, net zoals er terughoudende berichten over gezinsdrama’s naar buiten komen. Je wil mensen die nadenken over radicaliseren niet op ideeën brengen of uitdagen door uitspraken, en ook heel erg belangrijk je wil de samenleving niet ontwrichten.

Wat zijn dan wel oplossingen? Het begint met het beseffen dat radicalisering groeit op een complexe voedingsbodem van gebrekkig zelfvertrouwen, boosheid over ontwikkelingen elders, verontwaardiging over discriminatie en stigmatisering of frustratie over het uitblijven van vorderingen in het leven. Wat mensen zich onvoldoende realiseren is dat je door repressie een vicieuze cirkel creëert. Wij moeten volgens mij veel meer op zoek gaan naar hoe wij deze jongeren kunnen aanpakken, daarbij denk ik niet aan straffen maar aan het creëren van perspectief; banen, opleiding een toekomst. Tegelijkertijd snap ik zelf ook niet waarom mensen zich willen aansluiten bij de gruwelstaat IS. Maar we moeten ook waken dat we onze democratische rechtstaat beschermen en niet afbreken. Het middel kan soms erger zijn dan de kwaal. Getalsmatig gaat het om 160 personen tot nu toe. Complexe problemen vragen nooit om simpele oplossingen. Jihadisme kan niet makkelijk worden opgelost met meer wetten, regels en meldpunten.

Daarom was ik blij met de uitkomst van alle stellingen. Het bevestigde hetgeen ik al jaren roep en waar de PvdA voor staat: meer begrip en waar nodig hard ingrijpen. De juiste signalen kennen, niet wegkijken, maar vroeg ingrijpen. En niet onze Grondwet vergeten, want daar staan de kernwaarden in zoals vrijheid, tolerantie, emancipatie en rechtvaardigheid. Want het moet niet uitmaken waar je in gelooft en waar je vandaan komt. En het is makkelijker bang te zijn voor mannen met baarden, dan het gesprek aan te gaan. Dat zie ik in mijn eigen buurt en in mijn werk als hulpverlener. Onderstaande stellingen laten zien dat radicalisering in Hilversum minder voet aan de grond krijgt als we op de koers van de PvdA aanhouden.

– 86% vindt dat veel onrust over moslims wordt veroorzaakt door onbegrip en onbekendheid
– 73% vindt niet dat we nog steviger moeten ingrijpen om radicalisering tegen te gaan
– 90% is van mening dat er grotere problemen zijn dan moslimfundamentalisme in Hilversum
– Minder dan 1 op de 5 mensen maakt zich ongerust over radicalisering in Hilversum