10 september 2024

In memoriam Henny Borstlap

Voormalig PvdA-gemeenteraadslid en wethouder Henny Borstlap is overleden. Bestuur en fractie van de Hilversumse PvdA gedenken een ‘recht door zee-bestuurder’ en sociaaldemocraat in hart en nieren.

Henny was zes jaar wethouder, van 1998 tot 2004. Ze had een zware portefeuille: stadsvernieuwing, grondzaken, wonen, welzijn en financiën. Met een scherpe neus voor politieke verhoudingen en veel kennis van zaken gold ze als een zeer bekwaam wethouder. Haar optreden ging met humor en idealisme gepaard. De PvdA heeft in Hilversum veel goede wethouders geleverd. Zij paste in dat rijtje, misschien stak ze er zelfs wel bovenuit.

Afdelingsbestuurder en ex-gemeenteraadslid Sjef Coenen: “Ik ken haar sinds eind jaren ‘80. Zij was toen al actief in onze club. Zelf moest ik erg wennen aan de Hilversumse afdeling. Komend uit Amsterdam ervoer ik het Hilversumse partijkader nogal van de oude stempel. Meer thuis voelde ik mij bij het wat meer vernieuwingsgezinde deel. Dat pronkte wat minder met de socialistische veren, maar de idealen waren onverkort sociaaldemocratisch. Henny was samen met Jesse Flink trekker van die club.”

Ook oud-gemeenteraadslid en afdelingsbestuurder Elisabeth Goedhart kende Henny goed: “Ik kwam in 1994 in de gemeenteraad. Hoewel al velen jaren actief  binnen de PvdA was het raadswerk nieuw voor mij. Ik kwam in een vijfkoppige fractie onder leiding van Henny. Het was van meet af aan een lekkere club waar ik me helemaal thuis voelde. En voor het politieke handwerk had ik mij geen betere coach dan Henny kunnen bedenken. Ze heeft mij enorm veel geleerd.”

“Het was een tumultueuze periode”, blikt Elisabeth terug. “Leefbaar Hilversum trad aan, als nieuwe en meteen grootste lokale partij. Henny laveerde ons vakkundig en vasthoudend en met en veel humor door alles heen. Dat deed ze samen met onze wethouder Jesse Flink, met wie zij een hecht duo vormde. Hij noemde ons de Gideonsbende en dat voelde als een geuzennaam.”

Vasthouden aan je idealen, oog hebben voor veranderende tijden, en je vooral laten beoordelen op je daden. Daar gaat het om in de politiek, meende Henny. Sjef Coenen maakte samen met Ton van Oostende het PvdA-blad. “Als we Henny om een stukje vroegen, kregen we meestal wat halve zinnen en losse steekwoorden. Dan zei ze: ‘Maak er maar wat moois van.’ Dat was nooit moeilijk, want je had haar dan al horen spreken over haar plannen. En spreken kon ze als de beste: duidelijk, bevlogen soms en vaak met gevoel voor humor. Als het zo uitkwam soms ook best vilein. Ze stond haar mannetje in de soms harde Hilversumse politiek.”

Henny wilde op haar daden beoordeeld worden. En die zijn er te over. Als wethouder grondzaken was zij cruciaal voor het realiseren van een groot aantal bouwprojecten. Dat Hilversum de afgelopen dertig jaar een behoorlijke bouwproductie heeft gehad is zeker ook aan haar de danken. Zij nam het stokje over van Jesse Flink. Projecten als Villa Industria en Entrada zijn onder haar bewind opgestart. Haar kroonjuweel is ongetwijfeld de prachtige stadsvernieuwing in Hilversum-Oost, met de fraai gerenoveerde Dudok-woningen. Wat bouwen betreft stond ze in de traditie van de Amsterdamse PvdA-wethouder Jan Schaefer, met zijn spreekwoordelijke daadkracht.

Ze was ook wethouder welzijn, en ook op dat terrein heeft ze haar verdiensten. Zo deed ze er alles aan om het welzijnswerk te ontdoen van zijn ‘geitenwollen sokken’ imago. Nut en noodzaak stonden bij haar buiten kijf, maar er moest wel geleverd worden. Mensen niet ‘pamperen’ maar stimuleren, soms achter de broek zitten en corrigeren. Zo voerde zij hier het begrip ‘buurtpedagoog’ in. Elisabeth merkt op: “Zij was tegelijkertijd ook zeer kritisch op de opkomende marktwerking in de zorg en welzijn onder het paarse kabinet. Ik hoor haar nog mopperend: ‘Het wordt steeds liberaler’.”

En ze lette goed op de centen. Ze was een voortreffelijk wethouder financiën. Kortom, het was een groot verlies voor de PvdA toen ze er in 2004 plotseling mee op moest houden. Haar gezondheidsproblemen namen zodanig toe dat ze niet meer aan de eisen kon voldoen, die ze vooral zichzelf oplegde. Henny was veeleisend. Dat was ze ook voor de partij. Ze was altijd een zeer kritisch PvdA lid. Zo kritisch dat ze al weer enige jaren geleden haar lidmaatschap opzegde, tot ons verdriet. Dat doet niets af aan de waardering die wij voor onze oud-wethouder hebben.

Henny Borstlap overleed op 31 augustus. Ze is dinsdag 10 september op de Zuiderbegraafplaats gecremeerd. Onder de sprekers oud-fractievoorzitter Hans Haselager en voormalig PvdA-wethouder Jesse Flink.