Te grote zuinigheid bij aanbesteding jeugdzorg?

Door Jacqueline Kalk op 7 september 2018

PvdA maakt zich zorgen over toekomst jeugdreclassering.

Huidige aanbieders van jeugdbescherming en -reclassering hebben niet ingeschreven op de aanbesteding in de regio Gooi- en Vechtstreek. Zij willen hier niet meer werken. De reden is dat er onrealistisch goedkope tarieven worden gehanteerd bij de aanbesteding. Ook de schaal van de aanbesteding die vergroot is van regionaal naar provinciaal, vormt een punt van zorg voor de PvdA. Reden om schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Deze ontwikkeling leidt tot grote zorgen in de regio Gooi- en Vechtstreek. Onze PvdA-collega’s in Huizen en Gooise Meren hebben ook al vragen gesteld. Ook in de Tweede Kamer hebben de PvdA, CDA en SP vragen gesteld aan de minister.

Te weinig partijen hebben zich gemeld

Jeugdreclassering begeleidt jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie om op een goede manier weer terug te keren in de maatschappij. Het gaat vaak om jongeren met complexe en meervoudige problemen. Om deze jongeren goed te kunnen helpen is dus erg specialistische kennis en ervaring nodig. Tot nu toe hebben slechts twee partijen zich gemeld voor de aanbesteding. Geen van deze partijen heeft eerder in het Gooi gewerkt en geen van deze partijen hebben voldoende deskundigheid in huis om al het werk te kunnen doen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de zorg voor jongeren die nu in een traject zitten?

“Voor een dubbeltje op de eerste rang”

De huidige aanbieders hebben geweigerd een nieuw contract af te sluiten, omdat zij vinden dat gemeentes ‘voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten‘. Zij geven aan dat er gesproken wordt van tarieven die 10% onder het adviestarief van bureau Berenschot liggen. Ook worden er aanvullende eisen gesteld zoals tijdsregistratie. Eisen die leiden tot meer bureaucratisering en minder tijd voor de jongeren en hun gezinnen. En dan is er nog het feit dat de gemeente niet meer vooraf, maar alleen achteraf wil betalen. De PvdA vraagt zich af of dit de juiste manier is om goede zorg te bereiken, als organisaties niet meer in staat zijn om hun tijd in te zetten voor het échte werk in plaats van administratie.

Keuzevrijheid opgeofferd voor schaalvergroting?

De regio heeft ervoor gekozen om een gezamenlijk aanbestedingstraject met andere regio’s in Noord-Holland aan te gaan. Hierdoor wordt een deel van de lokale keuzevrijheid opgeofferd. Is dit de juiste keuze, en wat zijn de gevolgen hiervan voor de kwaliteit en continuïteit van de jeugdbescherming en -reclassering in Hilversum? Wij hopen van harte dat het college ons gerust kan stellen, of in ieder geval kan bijsturen zodat we de kwaliteit van onze jeugdzorg behouden!

Download hier onze vragen voor het college >

Jacqueline Kalk

Jacqueline Kalk

In het dagelijks leven: Secretaris/Directeur Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) Gelijke kansen voor iedereen, solidariteit, niet op je handen zitten, maar dingen doen. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend dat ik me er over blijf verbazen dat niet iedereen zo denkt. De sociaaldemocratie is mij met de paplepel ingegoten. Met twee ouders, die beide actieve

Meer over Jacqueline Kalk