PvdA maant wethouder tot spoed met invoeren opkoopbescherming

Door Jacqueline Kalk op 22 februari 2022

PvdA-raadslid Jacqueline Kalk is het wachten zat: de opkoopbescherming duurt té lang. Door het schrijven van een open brief maant  zij wethouder Heller op om vaart te maken met deze langverwachte maatregel tegen speculatie op de woningmarkt. Wethouder Wonen Bart Heller (GroenLinks) heeft vorig jaar toegezegd om een opkoopbescherming in te voeren om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan, maar er zit weinig vaart in, tot frustratie van het raadslid. 

Afgelopen raadsvergadering kwam het opnieuw tot een aanvaring met de wethouder over dit onderwerp. Jacqueline Kalk: “We wachten al bijna een jaar op de opkoopbescherming. Intussen wordt het nieuws gedomineerd door de excessen op de Hilversumse woningmarkt: een rijtjeshuis te koop voor een miljoen euro, huurprijzen voor normale appartementen van €3.000 per maand zijn geen uitzonderingen meer. Het geduld begint op te raken. Met een open brief aan de wethouder manen wij hem nog een laatste maal tot spoed op dit onderwerp.”

Open brief aan wethouder Heller

“Beste Bart,

Een rijtjeswoning aan de Minckelersstraat voor 1 miljoen euro. Twee jaar geleden nog gekocht voor 460.000 euro. Het moet niet gekker worden. De woningmarkt is volledig op hol geslagen. Al een aantal jaren en het einde is nog steeds niet in zicht. De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit, voor starters is er geen plek, en als je aangewezen bent op sociale huur heb je dikke pech. 

En dan is het zo verschrikkelijk zuur dat je als wethouder van GroenLinks niets doet aan het opkoopverbod. Dit is een gebed zonder eind, het verhaal van de gebroken beloftes. 

Opkoopverbod

Met het opkoopverbod voorkomen we dat huizen als verdienmodel worden gebruikt. In combinatie met de zelfbewoningsplicht doen we dan echt iets aan de gekte op de woningmarkt en dat hadden we ook afgesproken. We hebben je vaak gevraagd hoe het zit met de uitvoering ervan. Afgelopen zomer hebben we dat nog een keer gedaan, omdat er niets gebeurde. En eigenlijk was je toen een beetje boos op ons. Onze vragen waren overbodig. Je zei dat je al had beloofd om het opkoopverbod in te voeren, dat ging je doen, daar was je mee bezig. Alleen was dat niet waar. En ondanks dat we als gemeenteraad een woonvisie vaststelden, inclusief het opkoopverbod, gebeurde er niets. In het najaar meldde je tussen neus en lippen door dat er geen ambtenaren waren om het te regelen, want die waren met pensioen gegaan. Alsof dat onverwacht komt. Onze suggestie dan maar externen in te huren wees je van de hand, daar was het veel te ingewikkeld voor. 

Niets doen

En dat blijf je volhouden, terwijl het echt niet zo moeilijk is. Je kunt de kunst afkijken in bijna alle grote gemeenten in de omgeving. Die doen het al. En dat heeft tot gevolg dat de beleggers en huisjesmelkers uitwijken naar Hilversum. En verkopers denken dat ze spekkoper zijn zoals in het voorbeeld van de Minckelersstraat. En nog doe je niets. Alleen ga je wel wijkgesprekken houden in De Meent en Kerkenlanden. Dat is ook veel veiliger. Wel praten maar niets doen. En de bewoners van Oost, Noord en het centrum hebben het nakijken. 

Hulp van Jesse

Beste Bart, je had het al lang kunnen regelen maar dat heb je niet gedaan. Je ergert je aan onze vasthoudendheid, je vindt onze vragen heel vervelend. Maar als wij je niet kunnen overtuigen, kan je eigen partijleider dat misschien wel. GroenLinks wil nu een nationale zelfbewoningsplicht voor álle huizen die op de markt komen. Jesse Klaver gaat daarvoor met een eigen wetsvoorstel komen. De PvdA Hilversum juicht dit toe. Klaver gaat nog een stap verder dan we voor Hilversum hadden afgesproken. Hij zegt ‘de woningmarkt is failliet, en dat betekent dat je echt stevig moet durven ingrijpen’. Om te voorkomen dat een rijtjeswoning aan de Minckelersstraat een miljoen euro mag kosten. Daar gaat het om. Moedig durven zijn en doen wat afgesproken is. Dat is wat we van je vragen, van GroenLinks vragen.

PvdA-Hilversum,

Jacqueline Kalk

Jacqueline Kalk

Jacqueline Kalk

In het dagelijks leven: Secretaris/Directeur Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) Gelijke kansen voor iedereen, solidariteit, niet op je handen zitten, maar dingen doen. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend dat ik me er over blijf verbazen dat niet iedereen zo denkt. De sociaaldemocratie is mij met de paplepel ingegoten. Met twee ouders, die beide actieve

Meer over Jacqueline Kalk