Huizen zijn om in te wonen

Door Joop Lahaise op 4 februari 2021

Koop je een huis, dan moet je er ook zelf gaan wonen. Dat is straks de doodgewone eis voor wie in Hilversum een nieuwbouwwoning koopt. De gemeente geeft nu eindelijk gevolg aan een motie van de PvdA om huisjesmelkers te ontmoedigen.

Het gebeurt te vaak dat beleggers gloednieuwe woningen opkopen om die snel met veel winst door te verkopen of voor torenhoge bedragen te verhuren. Zo zijn op het Lucent-terrein nieuwe woningen meteen na oplevering doorverhuurd voor bedragen tot €3.000,- per maand aan kale huur. Dat kan over een tijdje niet meer. Wie een nieuwe woning in Hilversum koopt, moet er eerst tenminste zelf een paar jaar gaan wonen.

Het voorstel van PvdA-gemeenteraadslid Jacqueline Kalk dat dit mogelijk maakt, is begin september unaniem door de raad aangenomen. Deze zogeheten zelfbewoningsplicht is hard nodig omdat er simpelweg te weinig betaalbare woningen zijn. Er is sprake van een overspannen woningmarkt. Starters vinden geen toegang. Het overbieden begint al bij de voordeur en woningen zijn steeds vaker vooral beleggingsobject. Speculanten kapen ze onder de neus van woningzoekenden weg om er snel en makkelijk veel geld aan te verdienen.

De PvdA strijdt al jaren voor betaalbaar wonen. Zo hebben de sociaaldemocraten deze periode ook gezorgd voor een doelgroepenverordening. Daarmee wordt voorkomen dat sociale en middeldure huurwoningen worden verkocht of tegen belachelijk hoge prijzen te huur worden gezet. Ook de zelfbewoningsplicht van Jacqueline Kalk is een middel in de strijd tegen woningnood. Zover is het overigens nog niet direct, want het college komt deze maand eerst met een voorstel, die naar verwachting in maart met de raad zal worden besproken. Maar het begin is er.

Joop Lahaise

Joop Lahaise

In Hilversum telt iedereen mee. Wie niet zelf een inkomen kan vergaren, hoeft geen armoede te lijden. In mijn Hilversum is iedereen zeker van een menswaardig bestaan en hoeft niemand naar de voedselbank. De gemeente zet actief in op het bestrijden van armoede, schuldhulp en het begeleiden van wie dat nodig heeft naar passend werk,

Meer over Joop Lahaise