2 februari 2013

Eerste stap naar vakcollege is gezet

Deze week heeft het MBO College Hilversum (het voormalige ROC Gooi en Vechtstreek) een nieuw lokaal geopend voor leerlingen installatietechniek. Daarmee is een eerste stap gezet naar het vakcollege waar anderhalf jaar geleden het idee voor werd gelanceerd.

Eind 2011 ontmoetten vertegenwoordigers van branche-organisaties, van het ROC en medewerkers van Sociale Zaken elkaar om te praten over mijn idee van het vakcollege. De gedachte is een school te ontwikkelen waar (jong-)volwassenen zonder starterkwalificatie of volwassenen die zich op een ander beroep willen oriënteren, zich kunnen bekwamen in technische vakken op uiteenlopend gebied.

Eerste stap
De reacties waren enthousiast maar de valkuilen en hindernissen legio. Toch werd het idee niet begraven. De conclusie was dat een eerste kleinere stap met uitzicht op groei, meer kans van slagen zou hebben dan de ambitieuze grote stap ineens.
Die kleine stap is nu gezet. In samenwerking met Opleidingsbedrijf Installatiewerk biedt het MBO College Hilversum een nieuwe opleiding installatietechniek aan.

Hiervoor is een flinke uitbreiding en vernieuwing van de praktijkwerkplaats gerealiseerd waarbij opleiding Installatiewerk en Elektrotechniek samenkomen. In de cabines van de splinternieuwe praktijkruimte kunnen leerlingen van beide opleidingen samen aan praktijktaken werken.

Zwaan kleef aan
En de eerste zwaan is al aangekleefd. Opleidingsbedrijf Metaalbewerking sluit zich aan en wil jaarlijks veertig mensen opleiden. De opleiding kan verder worden gecombineerd met bijvoorbeeld voertuigtechniek. En MBO College Hilversum sluit niet uit dat steeds meer bestaande en nieuwe vakgebieden worden betrokken.

Mensen zonder baan kunnen hierdoor een nieuw vak leren; een vak waaraan het bedrijfsleven dringend behoefte heeft.