Column Femke: Digitaal vergaderen

Door Privé: Femke van Drooge op 30 juni 2020

Op de raadspagina van de Gooi- en Eembode wordt wekelijks een column van een raadslid gepubliceerd. Afgelopen donderdag was onze fractievoorzitter Femke van Drooge aan de beurt. Zij besloot te reflecteren op een periode van digitaal vergaderen.

Digitaal vergaderen

Het heeft de gemoederen bezig gehouden in de Hilversumse raad. De enorme impact van de pandemie werd pas écht duidelijk toen we van het ene op het andere moment de hele maatschappij moesten stilleggen.

Het digitaal vergaderen werd voor gemeentes vrij snel mogelijk gemaakt. Niet ideaal, maar je moet toch wat. Het debat was anders, de techniek was anders: het vergt tijd om te leren hoe je hiermee om gaat. De medewerkers van onze griffie hebben ons daarbij ondersteund, advies gegeven, en er alles aan gedaan om het vergaderen toch zo goed mogelijk te laten verlopen. Nogal een klus.

Stemmen in de digitale raadsvergadering moet altijd hoofdelijk. Dat kost meer tijd, maar is ook ingewikkelder. Want je wordt verwacht achter elkaar voor of tegen een rits van moties met nummers zoals A20-43 en M20-54 te roepen. Het is al een paar keer gebeurd dat een raadslid per ongeluk verkeerd vóór of juist tégen heeft gestemd. Oeps!

Het afstemmen binnen de fractie is ook lastig: waar je normaal naast elkaar in dezelfde ruimte zit, moet je nu ineens op afstand samen besluiten hoe je wil stemmen. Zonder whatsapp hebben veel fracties de afgelopen tijd niet kunnen functioneren. Tijdens een vergadering is mijn bureau als volgt ingericht: laptop op standaard, keyboard, muis, verlichting, telefoon, tablet, en aantekeningenboekje. Mijn man zegt weleens dat het op een NASA communicatiecentrum lijkt. Houston, we have a problem.

En toch is het niet allemaal kommer en kwel. De vergadering verloopt soms zelfs ordelijker dan voorheen. Vrolijke achtergrondjes waren al snel aan de orde van de dag. We ontdekten allerlei nieuwe dingen van onze volksvertegenwoordigers. Boeken in de kast, kinderen op schoot. Stiekem hoopte ik dat iemand een keer een vraag zou stellen over mijn piano, zodat ik een beetje interessant kon doen. Helaas nog niet gebeurd.

Maar toen in juni de maatregelen werden versoepeld, werd toch al snel de wens geuit om weer fysiek te vergaderen. De eerste fysieke commissie hebben we al gehad. Als uitgehongerde beren na een winterslaap stortten de woordvoerders zich in het debat. De eerste fysieke commissievergadering heeft meteen drie volle avonden in beslag genomen, zó heerlijk vonden we het!

De fysieke raadsvergadering is nog een stukje lastiger. Niet elf woordvoerders, maar alle 37 raadsleden moeten daar bij zijn. Samen met het college, de griffie, ambtenaren en bodes zijn dat al snel 60 mensen. Past helaas niet met 1,5m afstand in het Raadhuis. Tenminste, niet als iemand tussendoor naar de WC moet kunnen, zonder dat we massaal de zaal moeten ontruimen. Je zal maar degene zijn die het niet op kan houden..

Dus een andere, grotere locatie? Waar alle techniek, inclusief microfoons, speakers en camera’s voor het streamen naar Youtube moet worden geïnstalleerd? Binnen enkele weken (voor 1 juli) en met een heel stevig prijskaartje voor één avond? We hebben besloten nog even te wachten. Volgende week is de laatste vergadering voor de zomer, deze is dus nog even digitaal. En na de zomer? We zullen het zien..

Privé: Femke van Drooge

Privé: Femke van Drooge

Femke van Drooge is fractievoorzitter voor de PvdA Hilversum. Zij is hier geboren en getogen en voelt zich ook een echte Hilversummer. Opgegroeid in de Hilversumse Meent, maar nu woont zij in het centrum, samen met haar man en haar hond. Van Drooge beschouwt zichzelf als sociaaldemocraat in hart en nieren. Zij gelooft dat mensen

Meer over Privé: Femke van Drooge