PvdA Hilversum staat achter Oekra├»ne ­čç║­čçŽ

Door Priv├ę: Femke van Drooge op 4 maart 2022

Vandaag is bekend gemaakt dat er een grote opgave ligt voor de opvang van 1000 oorlogsslachtoffers in het Gooi. De PvdA Hilversum staat achter het Oekraïense volk. Wij duiken niet voor onze verantwoordelijkheid weg.

Vannacht heeft Putin de grootste kerncentrale van Europa aangevallen. Ik werd zelf toevallig ’s nachts wakker. Ik dronk een slokje water. Mijn telefoon gaf een melding: “Kernreactor in brand door aanval Russische militairen”. Vervolgens heb ik twee uur midden in de nacht in spanning het nieuws gevolgd. Volgt er opnieuw een nucleaire ramp voor Oekra├»ne, bovenop alle andere ellende? Uiteindelijk heeft die ramp zich gelukkig niet voltrokken. Maar het laat zien dat Putin helemaal nergens voor terugdeinst.

Oorlog in Europa

Hier in Hilversum weten we hoe groot de gevolgen kunnen zijn van oorlog in Europa. Vorige week zaterdag hebben we de februaristaking herdacht, waarbij ook oud-burgemeester Pieter Broertjes ons eraan herinnerde dat de oorlog opnieuw dichtbij is. De zonnebloemen op het Dudokpark herinneren ons specifiek aan wat de zeer directe gevolgen kunnen zijn, voor ons allemaal, van de expansiedrang van Putin.

Geef hulp

De Oekraïners hebben niks gedaan om deze oorlog te verdienen. Mannen, vrouwen, kinderen hebben hun huis moeten verlaten omdat hun woonplaats gebombardeerd wordt. Zij hebben ons nodig om tijdelijk te helpen met de opvang van onschuldige burgers die de oorlog ontvluchten. De Afghanen hadden onze hulp nodig, en die steun hebben wij toen uitgesproken. De Oekraïners hebben nu onze hulp nodig, en ook die moeten wij proberen te geven.

Opvang in het Gooi

Het Rijk vraagt alle veiligheidsregio’s om minimaal 1000 vluchtelingen op te vangen op korte termijn. Dat is een enorme opgave voor een relatief kleine regio als het Gooi, dus makkelijk zal het niet zijn. We moeten extra aandacht geven aan een goede, veilige, verantwoorde opvang, het liefst zoveel mogelijk verdeeld in kleinere aantallen binnen de regio. We moeten proberen de belasting en extra druk niet op ├ę├ęn wijk of locatie te leggen. In hoeverre dat mogelijk is, weten we niet. Dus we zullen zeker op korte termijn alle zeilen moeten bijzetten.

Verantwoordelijkheid nemen

Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen. Ook als het moeilijk is. De PvdA steunt de burgemeester van Hilversum om ervoor te zorgen dat ook wij ons steentje bijdragen voor hulp aan de Oekraïners.

 

Priv├ę: Femke van Drooge

Priv├ę: Femke van Drooge

Femke van Drooge is fractievoorzitter voor de PvdA Hilversum. Zij is hier geboren en getogen en voelt zich ook een echte Hilversummer. Opgegroeid in de Hilversumse Meent, maar nu woont zij in het centrum, samen met haar man en haar hond. Van Drooge beschouwt zichzelf als sociaaldemocraat in hart en nieren. Zij gelooft dat mensen

Meer over Priv├ę: Femke van Drooge