11 december 2014

Wethouder Klamer gaat de strijd aan met multinational Unilever voor behoud banen Tomin!

Goed nieuws gisterenavond in de gemeenteraad. Nadat de Partij van de Arbeid de barricaden had beklommen en was opgekomen voor soepinpakkers van de Tomingroep toonde SP wethouder Klamer zich bereid om de strijd aan de te gaan met multinational Unilever. Unilever heeft namelijk het onzalige idee postgeval om 45 banen te laten verdwijnen bij de Tomin. Reden: “In Polen is het goedkoper!”

We hebben niet voor niets een hoogleraar economie!

Dus de gehele fractie had maandagavond uren zitten broeden op een list. Hoe moeten we Unilver stoppen? Dan maar de econoom in de wethouder zoeken dachten wij, we hebben tenslotte deze beide in huis. Wij zijn er van overtuigd dat hoogleraar economie en wethouder sociale zaken Arjo Klamer aan Unilever kan uitleggen en hun overtuigen dat dit echt niet kan zo. De soep hoort bij de Tomin ingepakt te blijven. Ook weten wij zeker dat Arjo Klamer kan uitrekenen dat Unilver haar rekensommetjes niet op orde heeft en dat de soep in Polen helemaal niet goedkoper kan worden ingepakt. Gelukkig vond de wethouder dit ook en hij beloofde de Partij van de Arbeid 1000 procent inzet voor behoud van deze banen.

 Onze Indringende vragen in de gemeenteraad:

 Via onze regionale krant de Gooi en Eemlander moesten wij vernemen dat multinational Unilever werk wil weghalen bij de Tomingroep. Volgens Unilever is inpakwerk voor soep goedkoper uit te voeren in Polen. Inmiddels is notabene de wethouder uit Laren een reddingsactie gestart om dit verlies aan arbeidsplaatsen te voorkomen, vanuit de SP wethouder in Hilversum heeft de gemeenteraad niets maar dan ook niets vernomen.

 

Wij weigeren te geloven dat Unilever dit inpakwerk voor soep in Polen goedkoper kan uitvoeren, alleen de transportkosten vanuit Polen zijn in onze ogen al duurder en nog slechter voor het milieu ook. Ook vinden wij als PvdA het raar, dat een maatschappelijk betrokken bedrijf als Unilever, dit verpakkingswerk bij de Tomin groep wil weghalen en hierdoor 45 medewerkers geen werk meer hebben. Dit verpakkingswerk wordt overigens al 25 jaar voor Unilever uitgevoerd.

 

Onze vragen zijn dan ook zeer dringend en acuut:

  • Gaat wethouder Klamer zich hardmaken om dit werk voor de Tomingroep te behouden?
  • Gaat wethouder Klamer op zeer korte termijn indringend met Unilever in gesprek?
  • Gaat wethouder Klamer bewijzen dat dit, verpakkingswerk helemaal niet goedkoper is in Polen, zeker als je ook milieu- en maatschappelijke kosten meerekent?
  • Koppelt wethouder Klamer deze resultaten ook terug naar de gemeenteraad?

 

Wij hebben er alle vertrouwen in, dat een wethouder van deze statuur, de strijd tegen deze multinational gaat winnen!

 

Hans Haselager