Open of toch niet? Hilversum op de zeepkist

Door Jacqueline Kalk op 3 mei 2018

De coalitieonderhandelingen zijn weer een volgende fase ingegaan. D66, GroenLinks, en de VVD praten met Hart voor Hilversum over een nieuwe coalitie. Het CDA zit voorlopig op de reservebank.

Bij de eerste formatiepoging deden wij samen met de SP, Leefbaar Hilversum en acht buurtorganisaties uit Hilversum Oost een oproep om gewone Hilversummers te horen in het kader van de formatie. De formatie die weer – zoals gebruikelijk in Hilversum – achter gesloten deuren plaatsvond.

Zeepkist

De tweede fase leken we te worden verrast door de aankondiging van stadsgesprekken. Helaas, het is zeker niet de vorm van inspraak, van burgerparticipatie en betrokkenheid waar wij op hadden gehoopt of waar onze oproep over ging. Op 14 mei tijdens het aangekondigde stadsgesprek krijgt ieder die dit wil wel vijf minuten van de tijd van de onderhandelaars om ‘op de zeepkist’ de eigen boodschap te vertellen of te laten zien.

Iets is beter dan niets

Positief: het is beter dan niets. Maar we hopen van harte dat dit niet de vorm van burgerparticipatie wordt waar het nieuwe college de komende vier jaar mee aan het werk gaat. Echte burgerparticipatie gaat over meepraten en meebeslissen en niet alleen over aangehoord worden! Wij zullen ons blijven inzetten voor meer.

Jacqueline Kalk

Jacqueline Kalk

In het dagelijks leven: Secretaris/Directeur Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) Gelijke kansen voor iedereen, solidariteit, niet op je handen zitten, maar dingen doen. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend dat ik me er over blijf verbazen dat niet iedereen zo denkt. De sociaaldemocratie is mij met de paplepel ingegoten. Met twee ouders, die beide actieve

Meer over Jacqueline Kalk