2 november 2013

Wordt de 100-jarige wens voor een crematorium eindelijk vervuld?

Het realiseren van een crematorium in Hilversum is een wens die al ruim 100 jaar bediscussieerd wordt in de Hilversumse politiek. Juist de PvdA pleit al jaren voor een crematorium: niet voor niets waren wij in 2010 de enige politieke partij die de realisatie van een crematorium in haar verkiezingsprogramma had staan. Nu lijkt het eindelijk te gaan gebeuren! Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het voorstel voor het realiseren van een crematorium op de Zuiderhof in Hilversum ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd waar de raad binnenkort over gaat stemmen.

Cremeren kan eindelijk in Hilversum

Jaarlijks overlijden er tussen de 850 en 900 personen in Hilversum. Naast begraven hebben vele Hilversummers crematie als wens voor hun uitvaart. Maar deze wens is op dit moment niet te realiseren in Hilversum of in onze nabije omgeving. Jarenlang zijn nabestaanden aangewezen op een kilometers lange reis naar Bilthoven of Lelystad. Heel onpraktisch natuurlijk! Met het realiseren van een crematorium op de Zuiderhof kunnen we aan de uitvaartwens van de Hilversummers voldoen: jaarlijks is er een mogelijkheid voor ongeveer 600 crematies per jaar.

Crematorium wordt prachtig ingepast in het monument

Natuurlijk leeft bij ons het besef dat de Zuiderhof een prachtig monument is, waar met zorg mee moet worden omgegaan. Gelukkig blijkt na aanvullend onderzoek op verzoek van de raad, dat een crematorium ingepast kan worden in de bestaande bebouwing, zonder dat het monument geweld wordt aangedaan. Uiteraard zijn er aanpassingen nodig, maar die worden ingepast in de huidige dienstgebouwen naast de aula van de Zuiderhof. Deze dienstgebouwen hebben nu geen goede functie en kunnen dus prima gebruikt worden. In het ene dienstgebouw komt de technische ruimte en het andere dienstgebouw wordt omgebouwd tot een condoleance/koffieruimte (met een terras aan de achterzijde met uitzicht op de Hilversumse heide). Ook deze nieuwe condoleance/koffieruimte is al een jarenlange wens.

Uitvaart wordt weer toekomstbestendig in Hilversum

Feit is, dat begraven de laatste jaren steeds duurder werd in Hilversum: door de terugloop van de hoeveelheid begrafenissen in Hilversum, liepen de kosten per begrafenis elk jaar steeds meer op! Want vanuit deze begrafenissen worden de begraafplaatsen onder andere betaald. Ook het onderhoud van onze monumentale begraafplaatsen kost steeds meer geld. Door de toevoeging van een crematorium in Zuiderheide kan de groeiende groep Hilversummers, die graag gecremeerd willen worden na hun dood, dat ook in Hilversum laten doen. Deze nieuwe voorziening kan onze prachtige begraafplaatsen daarom ook weer kostendekkend maken, zodat de prijzen voor een Hilversumse uitvaart in de hand worden gehouden. De PvdA zal daarom dit voorstel van harte steunen! Voor uw laatste wens, voor de nabestaanden, voor een betaalbare uitvaart en voor het behoud van onze prachtige monumentale begraafplaatsen.