9 februari 2014

Oud burgemeester Ernst Bakker overleden

Vandaag kwam het nieuws toch nog onverwacht: Ernst Bakker, pas net oud-burgemeester van onze mooie dorp, is overleden. Natuurlijk ik wist dat Ernst al een poosje ernstig ziek was, maar toch, Ernst was pas een kleine drie jaar met pensioen en ik had hem nog heel veel jaren een welverdiende oude dag gegund!

Geen poeha, een vakman

Ik heb Ernst leren kennen als een hele aardige warme man. Iemand die aan je dacht als er iets ernstig was in de thuissituatie, die je dan belde of een bericht stuurde. Ernst was ook wars van poeha, geen ego politiek, maar nadenken wat het beste voor Hilversum was. Maar ook, hoe Hilversum, ook in woelige tijden, goed bestuurd kon worden. De relatie met de gemeenteraad, de relatie met de Hilversummers: Ernst had er meer oog voor als menigeen dacht of zag. Hij wist soms net met kleine details het proces op een juiste wijze te sturen. Ook zag Ernst in dat hij een leider was van een team van bestuurders, de wethouders en ook al begreep hij soms volstrekt niet waarom iemand wethouder was geworden, Ernst probeerde hem of haar toch door woelige wateren heen te loodsen.

Burgemeester ben je voor 24 uur</h3<

Na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd, kwam ik Ernst wel eens tegen bij de Albert Heijn in Seinhorst. Alle twee boodschappen doen natuurlijk! Het viel me op, hoe ontspannen we dan aan het praten waren. Nou konden we dat ook wel toen hij nog burgemeester was, maar toch, het toonde meer zijn professionaliteit aan toen hij nog burgemeester was. In zijn rol als burgemeester van Hilversum, besefte hij, dat hij in Hilversum 24 uur per dag burgemeester was, dat mensen een bepaalde rol van hem verlangden en hij dit ook als billijk inzag! Dat je dan soms iets ernstiger of serieuzer moet zijn, ook al vind je zelf dat het wel wat losser kan, dat hoorde bij je rol als burgemeester vond Ernst!

Ernst: dank je wel! Ik heb een hoop van je geleerd

In alle jaren van zijn burgemeesterschap ben ik raadslid geweest, ik heb een hoop van Ernst Bakker geleerd. Hij leerde hoe je soms geduld moest hebben in de politiek, dat iedereen in zijn waarde laten belangrijk is voor de juiste collegiale verhoudingen. Dat gelijk hebben, niet altijd gelijk krijgen is, juist voor de linkerkant van Hilversum wel eens een wijze les. Opkomen voor je principes super, maar niet ten koste van anderen! Ernst Bakker, ik zal hem gedenken als een uitstekende burgemeester! Ik wil Hanneke en de rest van de familie condoleren met dit grote verlies.