TERUGBLIK: Samen online over wonen, zorg en onderwijs

Door Binnert de Beaufort op 20 november 2020

Het is een bekend angstbeeld: je organiseert een feestje, kommen chips staan op tafel, de gesneden komkommer, bloemkool en radijsjes vormen een zalig jaren zeventig rauwkostplateau op een salontafel naast het televisiemeubel, de plakjes worst met augurk en zilveruitje aan een prikkertje liggen keurig in het gelid uitgestald op een plastic-metalen presenteerblad naast een kommetje Franse mosterd. De witte wijn is net uit de ijskast gehaald, een kratje bier wacht op consumptie,  buiten een extra voorraad voor als het echt heel erg druk wordt, Carpenters op de achtergrond, sigaretten in koffiekopjes op tafel, aanstekers uitnodigend ernaast, en….er komt niemand. Een plakbandje laat los en een slinger wiegt zachtjes naar de vloer.

Net iets te kort van tevoren organiseerden wij als bestuur op 24 oktober j.l. voor alle Gooise afdelingen van de PvdA ’s middags een online bijeenkomst over de thema’s zorg, wonen en onderwijs. Extra stressfactor was dus dat iedereen geacht werd in Teams samen te komen. Zouden de Gooise PvdA leden de bijeenkomst wel weten te vinden?

Regionale samenwerking

Uiteindelijk waren we met dertig man online, met vertegenwoordigers uit alle Gooise afdelingen. De bijeenkomst werd geopend door PvdA-godmother Nelleke Vedelaar die een enthousiasmerend verhaal hield over de komende verkiezingscampagne en de noodzaak van regionale samenwerking.

Daarna volgden twee tamelijk dichtgemetselde uren waarin zeer bevlogen werd gesproken over de thema’s die ons zo nauw aan het hart gaan. Door wethouder Wilma de Boer uit Eemnes die als PvdA-bestuurder in de frontlinie van de coronacrisis opereert, door raadslid Rolien Bekkema uit Gooise Meren, die vertelde over haar buurt in Bussum waar solidariteit daadwerkelijk door de bewoners wordt uitgedragen door voor elkaar te zorgen, boodschappen te doen, te koken, mantelzorg te organiseren. Door onze eigen Robert Fiolet van het ombudsteam die een tamelijk verdrietig verhaal vertelde over eenzaamheid in Hilversum.

AOB en Kwintes

Van buiten de PvdA waren Harro Koeleman en Tamar van Gelder aanwezig. Van Gelder zit in het dagelijks bestuur van de Algemene Onderwijs Bond (AOB) en praatte de aanwezigen bij over het onderwijs in Nederland in coronatijd. Koeleman van de organisatie Kwintes, die onder andere daklozen in het Gooi aan een woning helpt, sprak over de gevolgen van de coronacrisis voor de woningmarkt en hoe de komende maanden als gevolg van die crisis veel huishoudens in de problemen dreigen te komen, wellicht niet meer in staat zullen zijn om hun huur te betalen.

Maar er werd niet alleen maar gesomberd. Het oude idee van de wijkteams bleek nog altijd een grote wens van de aanwezige sociaal democraten. Geen anoniem Sociaal Plein ergens centraal in de gemeente waar burgers in een klinische omgeving hun zorg- en uitkeringszaken moeten regelen, maar een toegankelijk kantoortje in de wijk waar ambtenaren werken die af en toe letterlijk rondlopen door de wijk, die de mensen die er wonen echt kennen, hun naam weten; mensen die zorg nodig hebben, die eenzaam zijn, schulden hebben, misschien in de war zijn, of die het even niet meer weten met de opvoeding. Deze persoonlijke, menselijke omgang met de bewoners van de wijk, zou onnodige medicalisering kunnen voorkomen en wellicht ook de druk op de politie kunnen verlichten.

De bijeenkomst was een succes, en de aanwezigen vonden het fijn van elkaar te leren, de verhalen en oplossingen te horen uit andere gemeenten. Ja, dit is voor herhaling vatbaar.

Webinar wonen

Donderdag 26 november organiseert PvdA Gooise Meren van 20.00 tot 21.00 uur een webinar over wonen. Kijk hier voor meer informatie.

Aanmelden kan bij: [email protected]