5 februari 2015

De patatoorlog in de gemeenteraad

De kans dat u de afgelopen tijd iets over de vermeende patatoorlog heeft gehoord is vrij groot. De kwestie is als volgt. Voor het Roland Holst College en het Comenius College staat elke dag een mobiele snackwagen zijn Turkse pizza’s en patat aan te prijzen. De scholen zijn woedend, omdat zij hun leerlingen stimuleren zo gezond mogelijk te leven. Wat u en ik er ook van vinden, de wethouder heeft toegezegd de discussie op een neutrale wijze in de gemeenteraad te willen voeren, zodat op de meest democratische manier het geschil beslecht wordt. Onze vrienden van de Democraten 66 denken daar echter anders over.

Zonder overleg en zonder informatie een motie indienen

Terwijl ik vol spanning op de informatie van het college wacht, zet D66 wel een hele rare zet. D66 dient een motie in waarin zij de raad vraagt zich tegen de snackkar op te stellen. Zonder overleg met wie dan ook willen zij kostte wat het kost het geschil beslechten. Op de vraag waarom ze het geschil nu willen beslechten, krijgt niemand tot op de dag van vandaag ook maar enig respons.

D66 speelt met de democratische legitimiteit van een besluit    

In een democratie is het goed gebruik dat, voordat een besluit genomen wordt, eerst met alle betrokkenen gesproken wordt. Alle partijen krijgen, op basis van dezelfde informatie, de kans zich uit te spreken over deze kwestie. Zo voert men op een transparante, gelijkwaardige manier de discussie met elkaar. Zo hoort het ook in een democratie te gaan. Daarom verbaasde het mij dan ook ten zeerste dat een partij als D66 op zo’n manier met de democratie omgaat. Het is te hopen dat dit een slechts een eenmalige actie is van de grootste partij in Hilversum…

Enorme afgang voor D66

Gelukkig was iedereen oplettend en hebben de overige partijen, inclusief wethouder Voorink (VVD), de democratie zeer hoog in het vaandel staan. Niemand begreep waarom D66 de discussie op deze manier wil voeren. Uiteindelijk is na veel druk van de gemeenteraad de motie van D66 weer ingetrokken, zodat alle partijen en betrokkenen op een gelijkwaardige manier de discussie kunnen voeren.

Leve de democratie!