Column Jacqueline: Geen demonstratie, maar pure intimidatie

Door Jacqueline Kalk op 13 juli 2020

Zomervakantie. Reces. Eindelijk, hoor ik velen van jullie verzuchten. En dat is volkomen begrijpelijk. Het was een heftig politiek jaar. Dat begon al in het najaar van 2019 toen duidelijk werd dat de meeste gemeenten alleen met forse bezuinigingen hun begroting rond zouden kunnen krijgen. Maar nadat corona toesloeg kwamen we al helemaal in een draaikolk terecht. Door de crisis moesten velen van ons persoonlijk verdriet verwerken en de maatschappelijke gevolgen zijn groot. Scholen die maandenlang dicht waren, het verenigings- en culturele leven dat stil viel, banen die op de tocht staan en het digitaal vergaderen dat in één keer de norm werd.

Druppel

Tijdens corona verdwenen de financiële problemen van de gemeenten ondertussen niet. Integendeel, corona is voor veel gemeenten de spreekwoordelijke druppel. Maar in Den Haag begrijpt het kabinet niet dat het water de lokale overheid aan de lippen staat. Ook voor de nertsen is die druppel bereikt. We fokken in Nederland nog steeds nertsen. Op zich is dit al heel vreemd. Want waarom fok je nog nertsen in een tijd waarin voor bont prima, duurzame en warme, alternatieven zijn? En waarom zet je nertsen, solitair levende dieren, in hokjes vast en zeg je dan vervolgens dat je zoveel liefde voor de dieren hebt?

Allemaal drogredenen, het gaat de nertsenfokkers om het verdienmodel. Aan dat verdienmodel komt binnenkort gelukkig een einde, want in 2024 worden de nertsenfokkerijen verboden. Maar met de huidige ontwikkelingen is het wel de vraag of dit niet eerder moet. De nertsenfokkerijen krijgen het coronavirus namelijk maar niet onder controle. Inmiddels zijn al 22 bedrijven besmet en is er nog geen verklaring hoe dit kan. Alle reden om tot drastische maatregelen over te gaan en alle nertsen te ruimen, vindt ook de veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. Alleen wil minister Schouten dat niet, want dan zou je ook de gezonde dieren vernietigen. Vreemd, want dat doen we volgens mij toch echt elke dag op grote schaal. Alleen heet het dan niet ruimen, maar slachten.

Angst voor boerenprotesten

Misschien is het een kwestie van durven en is de angst voor nog meer boerenprotesten de reden voor de terughoudendheid van de minister. Want die blijven de grenzen van wat kan en mag opzoeken en overtreden. Of het nu gaat om het stelselmatig blokkeren van snelwegen, het inrijden op politiemensen of het opzoeken van een milieuactivist: niemand is veilig voor de boeren.

Zeker minister Schouten niet. Dit keer zijn de boeren boos vanwege een veevoermaatregel. Schouten wil namelijk minder eiwit in het veevoer. Een zinnige maatregel die bijdraagt aan de vermindering van de stikstofuitstoot en voor koeien een gezonder dieet betekent. Al dat eiwit in het voer is alleen maar bedoeld om steeds grotere koeien die nog meer melk produceren te krijgen. Het is net als met mensen. Stop je er teveel krachtvoer en steroïden in, dan neemt de spiermassa wel toe, maar de gezondheid niet. Dieren zijn meer dan een economisch verdienmodel en ook onze koeien verdienen een gezond dieet. Minister Schouten leek het eindelijk te begrijpen, maar toen kwamen de protesten en nu wordt er nog eens naar de maatregel gekeken.

Intimidatie

Een minister die een werkbezoek moet afbreken, omdat de politie voor haar veiligheid vreest, is niet alleen van den zotte en schandalig, maar heeft vooral niets met de vrijheid van meningsuiting en het recht op protesteren te maken. Net als het blokkeren van bedrijven, klemrijden van personenauto’s met tractoren en het delen van privéadressen van politici dat hebben. Dat is geen demonstreren, maar pure intimidatie en het doelbewust negeren van wet- en regelgeving, omdat je een boer bent. Het idee dat de overheid het de boeren lastig maakt, kan nooit een reden zijn om dit type gedrag te billijken.

Hier past slechts één antwoord op.

Afbeelding: ANP

Jacqueline Kalk

Jacqueline Kalk

In het dagelijks leven: Secretaris/Directeur Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) Gelijke kansen voor iedereen, solidariteit, niet op je handen zitten, maar dingen doen. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend dat ik me er over blijf verbazen dat niet iedereen zo denkt. De sociaaldemocratie is mij met de paplepel ingegoten. Met twee ouders, die beide actieve

Meer over Jacqueline Kalk

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.